Trobla Velike Lašče | Napis

Trobla Velike Lašče | Žabe akcijaHčerka Laura s krastačjim parčkom, foto: Maja Antosiewicz ŠkrabaS prenašanjem dvoživk čez cesto na relaciji Ig–Podgozd se z družino ukvarjamo že od leta 2015. S ponosom lahko povem, da se nam je letos prvič pridružilo večje število prostovoljcev iz Podgozda, z Visokega, Iga, Lavrice in tudi Turjaka. Vsem se na tem mestu najprej iz srca zahvaljujem, da vam ni vseeno za bitja, na katera večina žal še vedno gleda z gnusom in prezirom.

Dvoživke so morale letos zaradi sušne pomladi počakati s svojo selitvijo (čeprav smo prve neučakana krastačje samčke pobirali že 19. 2. 2022), zato se je množična selitev začela šele v sredo, 30. 3. 2022, tik pred težko pričakovanim dežjem in je trajala samo 3 večere.

Glede na končno število prenesenih dvoživk opažam, da jih je bilo nekaj več kot lani, kar je zelo spodbudna novica. Še lepše presenečenje pa je bilo to, da smo na tej relaciji opazili dve novi vrsti, ki ju do sedaj med selitvami še nismo. To sta nadvse prikupni zelena rega in zelena žaba. Čez cesto smo tako na varno prenesli 351 krastač, 48 sekulj in rosnic, 7 zelenih reg, 1 zeleno žabo, 1 hribskega urha, 2 planinskega pupka in 4 velike pupke.

Svetla točka letošnje akcije je tudi informacija s strani Informacijskega centra za varstvo dvoživk, ki so mi sporočili, da so v teku dogovarjanja za postavitev začasne prometne signalizacije, ki bo opozarjala na prisotne osebe na vozišču.

Vsem, ki bi se nam radi pridružili tudi prihodnjo pomlad, sporočam: kar pogumno!

Maja Antosiewicz Škraba
Foto: Maja Antosiewicz Škraba

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih