Trobla Velike Lašče | Napis

Trobla Velike Lašče | Drugi podhod po Brdnikovi poti

Videm – Dobrepolje

Letošnji drugi pohod po Brodnikovi poti, ki bo strokovno voden, bomo začeli v soboto 9. aprila ob 07:30 uri iz središča Vidma – Dobrepolje. Pot je speljana skozi Predstruge v Ponikve. Skozi Spodnji konec (del Ponikev) bomo pot nadaljevali do požiralnikov in estavel, kjer ponikne potok Rašica.

Ponikve

Od tu bomo pot nadaljevali mimo Kolenčeve domačije, rojstne hiše Brodnikovih, mimo cerkve sv. Florjana, ki se ponaša z ansamblom baročnih zlatih oltarjev (eden izmed njih je bil v letu 1970 na umetniških razstavah v Parizu in v Sarajevu) in Postlovimi poslikavami na oboku ladje. Pot bomo pot nadaljevali mimo »Plečnikove kapelice« in Zavoda sv. Terezike, ki danes nosi ime danes Zavod Prizma. Tukaj je v letih 1856 – 1895 delovala železarna, od leta 1935 pa je bil Zavod sv. Terezike za brezdomce in invalide v oskrbi lazaristov in sester križark iz Djakova. Danes je dom za invalide in ostarele. V Zgornjem koncu Ponikev bomo mimo Stoparjevega mlina žage in gostišča Adam (kava, WC in še marsikaj) zavili v gozdno površino in se povzpeli na zanimive morfološke skalne gmote, ki so jih mitološko poimenovali Rajturn in Zmajevo gnezdo. Od tu nas bo pot vodila čez Brinje na Rašico.

Rašica

Tukaj si bomo lahko poleg cerkve sv. Jerneja ogledali še Trubarjevo domačijo, kjer bo kratek počitek.

Sv. Trojica

Iz Rašice bomo pot nadaljevali preko Samovca do zanimive podružnične cerkve sv. Trojice. Od tukaj je zelo lep pogled na vzpetino, kjer stoji mogočna župnijska cerkev Marijinega rojstva v Velikih Laščah.

Velike Lašče

Tukaj bomo pohod končali in prisluhnili pesmim, ki jih bo zapel kvartet Galus. Po ogledu mogočne dvostolpne župnijske cerkve, največje Brodnikove gradbene dediščine, bomo polni lepih spominov in preživelih trenutkov v naravi odšli na svoje domove.

Dolžina in označba pešpoti

Prednost poti je, da jo je možno tudi prekolesariti.

Markacijski znak poti so trije krogi, dva rumena in en bel, ki so trikotniško razporejeni. Barve so vzete iz vatikanske zastave. Barvni krogi predstavljajo duhovniški in laični stan.

Udeleženci pohoda se morajo obvezno prijaviti na telefonsko številko: 041 962 823 TD Videm-Dobrepolje. Prispevek pohodnika je 7 €. Vsak pohodnik dobi popotniško culo z malico.

Manfred Deterding in Edi Zgonc

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih