Trobla Velike Lašče | Napis

Ne mine dan, ko se ne bi prav vsak od nas srečal z vsaj koščkom papirja. Obkrožajo nas zvezki, časopisi, reklame, revije, računi, papirnate vrečke, kartoni in še kaj ... Pa ste se kdaj vprašali, kje ves ta papir pristane?

Letno porabimo okoli 50 kg papirja na prebivalca, kar pomeni, da je potrebno proizvesti približno 540 milijonov ton papirja. Od tega je kar 41 % svetovne papirne proizvodnje namenjene izdelavi embalaže, ki predstavlja tudi 1/3 vseh odpadkov. Reciklaža odpadnega papirja je priložnost, da rešimo večje število dreves, ki bi bila sicer posekana. Za boljšo predstavo: nov časopisni papir je lahko v 90–95 % zgrajen iz recikliranega papirja, kar pomeni, da z 1 tono zbranega papirja prihranimo skoraj 1 tono dreves. V primeru pisarniškega papirja je sicer delež recikliranega papirja, ki ga lahko uporabijo za izdelavo, manjši (60–70 %), vendar lahko vseeno z reciklažo 1 tone le-tega prihranimo približno 2 toni dreves. Če bi na primer reciklirali zgolj polovico papirja po svetu, bi se izognili sečnji kar 20 milijonov hektarjev gozdov na leto.

Zavedati se moramo torej, da ima lahko zavržen papir večjo vrednost kot le to, da polni naše koše. Namesto da konča na smetišču, ga lahko predelamo v nove uporabne izdelka. In ravno zato skavti ponovno pripravljamo zbiralno akcijo starega papirja. Ker sami večino časa preživimo v naravi, se zavedamo, kako pomembna je skrb zanjo. In k temu želimo spodbuditi tudi mlade. Z odvozom večjih količin papirja na ekološki otok skavti pridobimo tudi nekaj denarja, ki nam omogoča lažje delovanje in izobraževanje mladih. Prav tako želimo preko akcije osvestiti tudi širšo javnost, kakšno je pravilno ravnanje z odpadki in kako pomemben del našega življenja je recikliranje.

Kam pa bodo šle tvoje reklame tega tedna? Na koncu se seveda vsak odloči sam. A če se tudi ti vsaj malo rad sprehajaš po čudovitih gozdnih poteh, te skavti izzivamo, da tokrat star papir ne roma v koš! Raje ga zbiraj na kup in ga 26. 3. prinesi v naš zabojnik.

P. S.: V zabojnik za papir poleg starih časopisov sodijo tudi revije, katalogi, knjige, zvezki, pisma in arhivski ali razrezani papir – prav zares papir v vsaj neki obliki obkroža vsakega izmed nas.

Trobla Velike Lašče | Zbiralna akcija papirja

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih