Trobla Velike Lašče | Napis

Trobla Velike Lašče | Gasilci PGD karlovica ob njihovi 40ti letnici

 

V soboto, 12. avgusta, se je Karlovica prelevila v prizorišče praznovanja, ko je Gasilsko Društvo Karlovica zasijalo na svoji spektakularni paradi ob 40. obletnici ustanovitve. Dogodek je bil ne le slavje ob številčnem članstvu in strokovnosti društva, ampak tudi izjemna priložnost za druženje vseh krajanov Mišje doline s povabljenimi gosti od blizu in daleč. S svojo prisotnostjo so nas počastili kolegi gasilci iz ostalih društev GZ Velike Lašče, gasilci iz sosednjih gasilskih zvez (Ig, Škofljica, Ribnica). Prav tako so z svojo navzočnostjo dodali piko na i nekateri ustanovni člani.

Obletnica je zaznamovala štirideset let nepretrgane predanosti, trdega dela in strasti do gasilskega poslanstva. Uradno ustanovljeno leta 1983 je Gasilsko Društvo Karlovica postalo trdna vez med skupnostjo in varnostjo ter se razvilo v izjemno organizacijo, ki se ponaša s strokovnostjo, usposobljenostjo in solidarnostjo.

Slavnostna atmosfera se je razširila na vse prisotne, tako gledalce kot tudi sodelujoče. S svojo prisotnostjo so člani Konjeniškega društva dodali gasilski paradi zven domačnosti in z konjskimi vpregami popestrili dogajanje. Društvo Podeželskih žena se je predstavilo v narodnih nošah in v gasilsko parado vneslo nek poseben prizvok. Kot na vsaki paradi tudi nam ni manjkala godba, in sicer so nas z svojim ubranimi koračnicami počastili kolegi iz Godbe Kovinoplastike Lož.

Kot posebnost na paradi je bil predstavljen gasilski voz, ki ga nam je velikodušno posodilo sosednje društvo iz Dvorske vasi. Ta voz je restavriral in popravil g. Miha iz Male Slevice in svoje delo je dobro opravil. Gasilski voz je del gasilske tradicije in ker nam to nekaj pomeni, je bilo samoumevno, da mora biti tudi voz del gasilske parade. Z vozom so se z največjim veseljem popeljali naši najmlajši člani, v katere polagamo nadaljnjih 40 let našega poslanstva.

Kot vsaka parada tudi ta ni šla brez svečanih govorov povabljenih gostov in vsi skupaj so si bili edini: brez gasilcev ne gre, saj smo gasilci steber družbe in družbenega življenja.

40 let predanega dela in služenja skupnosti smo praznovali kot ponosno poglavje v zgodovini Gasilskega Društva Karlovica. Parada je bila priložnost za poklon vsem, ki so prispevali k uspehu društva in za zaznamovanje te izjemne obletnice v spominu vsakega člana in občana. Ob tej priložnosti se je društvo posebej zahvalilo s plaketami vsem ustanovnim članom, ki so bili prisotni, ter nekdanjemu poveljniku PGD Karlovica g. Franciju Zakrajšku za njegovo dolgoletno poveljevanje v naših sredinah. Naš član g. Rudolf Rupar pa je s strani GZ Slovenije prejel visoko priznanje za dolgoletno delovanje na področju vodenja GZ Velike Lašče.

Društvo se zdaj obrača proti prihodnosti s ciljem ohranjati in nadgrajevati dediščino predanih gasilcev ter zagotavljati varnost in pomoč skupnosti. 40. obletnica je bila dokaz, da so trdo delo, skupna predanost in enotnost gonilna sila za dosego teh ciljev.

Kot del ohranjanja tradicije in razvoja prihodnosti je PGD Karlovica po končanem slavnostnem delu organiziralo veselico z ansamblom Vzrock, ki je kot običajno uspela zelo dobro. Na Karlovici merimo uspeh zelo različno. Eno merilo je odmevnost veselice. Tega smo zelo dobro presegli in postavili visoka merila že v preteklosti. Drugo merilo je trajanje veselice. Nekateri obiskovalci so odhajali v poznem jutru. Predvsem pa nam je glavno merilo zadovoljstvo vseh obiskovalcev in s tem je poplačan ves trud in vloženo delo.

Naj se na koncu v imenu PGD Karlovica zahvalim za odziv vsem ustanovnim članom, županu in podžupanu Občine Velika Lašče g. Matjažu Hočevarju in g. Dejanu Zakrajšku, predstavniku GZ Slovenije g. Francu Bradešku in ostalim gostom.

Prav tako gre zahvala vsem donatorjem in sponzorjem, saj tako z vašo pomočjo vzdržujemo ustrezen nivo opremljenosti.

Za konec vas pozdravljam z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Pripravil Boštjan Škulj

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih