Trobla Velike Lašče | Napis

Skrb za tiste, ki potrebujejo pomoč, pozornost in  humanost je tudi eden od ciljev delovanja Lions klub Ribnica. Tako smo  tudi letos v mesecu decembru izvedli dobrodelno akcijo obdarovanja oskrbovancev z raznovrstnimi poticami v domovih za ostarele v Ribnici, Loškem potoku, na Vidmu in v Zavodu Prizma v Ponikvah in v Sodražici. Eni smo pekli sami, drugim so na pomoč priskočili prijatelji, tretji so prispevali sredstva za nakup potic. Pri peki nam je pomagala in tudi donirala 10 potic  Pekarna Ajdič iz Sodražice. Nastajale so raznovrstne potice: orehove, rozinove, pehtranove, rožičeve…, okrogle in podolgovate, sladke in malo manj sladke, predvidevam, pa da vse zelo dobre in okusne. Nekatere članice in člani, ki so sodelovali v akciji, imajo na peko potic raznovrstne spomine: eni so že pravi mojstri, mojstrice, drugi se še učijo. Naša Članica Brigita se takole spominja svoje prve peke potice: »Ker že teče diskusija o poticah....Izkušnja s pripravo prve potice v moji »pekovski karieri« je zelo prijetna, poučna in zabavna. Ker me je bilo strah, sem v pripravo vključila kar mojo ljubo sosedo. Ko imaš zbrane vse dobre sestavine se začne priprava na dolg in počasen proces.  Čez celoten proces sva šli počasi, umirjeno in premišljeno in mimogrede me je naučila drobnih skrivnosti, ki se jih šele z leti naučiš, za kar sem ji izredno hvaležna. Končni izdelek je odlično uspel, od veselja sva nazdravili s penino in se še dolgo v večer pogovarjali o tradiciji slovenske potice. To je bila prav posebna potica in vesela sem, da je družbo dobila v domu starejših občanov. Dame in gospodje, vsi, ki še dvomite v svoje sposobnosti,  bodite korajžni.«

V sredo, 15.12.2021, smo se člani kluba z veliko-laškega konca odpravili najprej v Zavod Prizma v Ponikve, kjer nas je toplo sprejela direktorica ga. Selan, od tod pa v Zavod Sv. Terezije na Videm. Obloženi  smo bili s  poticami in mandarinami, ki jih je doniral Mercator Ribnica,  ter voščilnicami, ki smo jih kupili v VDC Ribnica. Zunaj je bil mraz in zima, v srcu pa nam je bilo vsem prisotnim lepo in toplo. Pomagati in nekomu polepšati dan, mu vliti zaupanje v sočloveka in občutek, da ni sam… to je res poseben občutek. Na Vidmu pa smo zadržali ob klepetu  z gospo Ivanko Gnidovec, ki je nastopila v oddaji dr. Jožeta Možine Pričevalci in patrom Jože Roblekom, ki nam je vsem podaril svojo knjigo – duhovni dnevnik  s posvetilom. Knjiga nosi naslov Nepričakovano notranje potovanje. Prisrčno druženje, ki ga je z »domačimi arcnijami« začinil Joško Murn, gostinec v zavodu, je ob prijetnem kramljanju in obujanju spominov gospe Ivanke in patra Jožeta prehitro minilo. Poslovili smo se z obljubo, da se prihodnje leto spet oglasimo.

Prizma ponikveZavod Prizma Ponikve

Prizma ponikve2Zavod Sv. Terezije Videm

 V četrtek dopoldne,  16.12.2021, smo člani iz ribniškega konca, izročili potice, mandarine in voščilnice vodilnemu osebju iz DSO Ribnica in nekaj časa porabili za prijeten klepet ob kavi na terasi pred domov. Izmenjali smo naše skupne poglede na starostno obdobje, ki ga mnogi preživijo v domovih ter prisluhnili ga. Damjani Deržak, Sergeji Mastnak ter Suzani Štupica, ki so nam predstavile  aktivnosti, ki jih nudi dom za lažje prestajanje tegob starostnega obdobja.  Ker smo pozornost namenjali starostnikom, smo nadaljevali z obiskom naše drage častne članice Tanje Debeljak, upokojene učiteljice slovenščine, ki nas je kljub častitljivi starosti presenetila s svojo hudomušnostjo in pozitivno energijo. Namenila pa je vsem članom zelo čustven nagovor, ki smo ga posneli za trajen spomin na naše srečanje in si obljubili, da se kmalu spet vidimo.

DSO RibnicaDSO Ribnica

Nadaljevali smo z  obiskom in obdaritvijo enote Prizma v Sodražici, kjer smo bili s strani osebja na čelu z ga. Alenko Kokalj in s strani varovancev res toplo sprejeti. Prav ganila nas je njihova pozornost v obliki daril, kot so posodice s pecivom, snežak s pletenim, šalom, dva jelenčka, lesena smrečica, pladenj, svečke…Tako bogate obdaritve z izdelki, ki so rezultat lastnega dela varovancev in mentorjev ter terapevtov, si nismo nadejali. Poslovili smo se z namero, da se spomladi ob otvoritvi vrtnega paviljona, ki ga bomo postavili s pomočjo našega člana Jurija Rudeža, družbe Dotes iz Dolenje vasi ter Občine Sodražica, ponovno srečamo.

Prizma SodrazicaPrizma Sodražica

Tudi na DSO Loški potok nismo pozabili, kamor smo se namenili v ponedeljek, 6.12. in bili tako nadaljevanje miklavževi obdaritvi, kot sta nam izrekla varovanca na hodniku.

DSO Loški potokDSO Loški potok

Akcija obdaritve na vseh predstavljenih lokacijah nas je navdala s hvaležnostjo, da lahko pomagamo, preživeli smo skupaj čas prežet s srčnostjo, veseljem, kar nam bo dobra popotnica za izvajanje tovrstnih akcij tudi v bodoče.

Ob zaključku leta pa smo vplačali v šolske sklade skupaj 2.500 EUR, od tega smo donirali Osnovni šoli Ribnica 1000 EUR, Sodražici, Loškemu potoku in Velikim Laščam pa po 500 EUR.

Predsednica LK Ribnica Tatjana Devjak

Vodja akcije Mirjam Trdan

 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih