Trobla Velike Lašče | Napis

Z našim raziskovanjem vrat in portalov se selimo iz Gornjih Retij na Veliki Osolnik, točneje na številko 25. Vrata hiše izstopajo že na prvi pogled. Zanimiva so bila tudi že za etnologe, ki so izvajali terenske popise po Velikih Laščah leta 1960, zato jih najdemo v digitalni zbirki Slovenskega etnografskega muzeja. Takrat je bila lastnica hiše Julija Ponikvar. Nekdaj se je hiši po domače reklo pri Jernejevih po enem izmed nekdanjih lastnikov.

Vrata in portali 01Vrata in portali 02 2022, foto: Tina Kadenšek. Skica iz leta 1960

Vrata in portali 03 Foto: Boštjan Podlogar

Leta 1871 se je k hiši priženil Andrej Ponikvar iz Polšeč na Blokah in se poročil z domačim dekletom Marijo Zgonc. Bil je premožen, tako da je obnovil hišo, jo prekril z opeko in dal vgraditi vrata s kamnitim portalom, ki so se ohranila do danes. To dokazujeta tudi začetnici A. P. na izpostavljenem delu portala. Andrej je na domačiji postavil tudi hlev in klet.

Vrata s portali so bila pogosto statusni simbol. Letnice na sklepnem kamnu, ki je izpostavljen del portala, so bile običajno začetnice (ime in priimek) in letnice. Pogosto so se pojavljali simboli, povezani s poklicem ali priimkom družine, družinski grbi, človeške glave, kombinirane z živalmi ali simboli verovanja. Na podeželju so imeli okrašene portale le bogatejši in kamnoseki.

Ustno izročilo govori, da je Andrej izhajal iz precej premožne družine. V lasti so imeli kar dve žagi v Iški, kjer so rezali les in ga vozili na železnico na Rakek. Andrej je imel tako dovolj denarja, da je lahko šel v tako obsežno obnovo.

Jernejeva vrata so lesena in lepo izrezljana. Taka vrata so bila pogosta od sredine 19. stoletja do obdobja med obema vojnama. Med pogostimi ornamenti so bili geometrijski liki, kot so kvadrat, romb in pravokotnik. »Naša« vrata imajo tudi čudovite elipse.

Vrata in portali 04Vrata in portali 05

Žal sedaj hiša propada in le še vprašanje časa je, kdaj bodo klonila tudi ta čudovita vrata. Še večja škoda je, ker so v teh vaseh zelo redka in izstopajo med ostalimi preprostejšimi. Kot nam je zaupal Milan Tekavec, podobna mogočna vrata najdemo v bližini le po ena v Javorjih in po ena v Srnjaku. Pa naj bo to že naša druga zgodba.

Viri in literatura:

  • Milan Tekavec, Veliki Osolnik.
  • Digitalna zbirka SEM, Teren 17, 1. 8. – 29. 8. 1960.
  • Polona Sketelj, Vrata: prostorski in simbolni prehodi življenja, SEM, Ljubljana 2014.

Barbara Pečnik, Javni zavod Trubarjevi kraji

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih