Trobla Velike Lašče | Napis

S kolesom od nature do kulture je ime LAS projekta, ki so ga izvajali partnerji Občina Loški Potok, Občina Velike Lašče, Lesna zadruga Loški Potok z. b. o., so. p., Občina Ribnica, Občina Osilnica, Zavod za kulturo in turizem Kostel, Občina Sodražica, Kolesarsko društvo Melamin, Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje in Občina Dobrepolje in dobili sredstva za sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 79.798,57 EUR.

S projektom smo želeli povečati prepoznavnost območja, povezati in povečati lokalno turistično ponudbo in spodbujati trajnostno mobilnost (kolesarstvo).Trobla Velike Lašče | S kolesom od nature do kulture dogodek

S pomočjo projekta smo kupili 38 električnih koles, ki so na voljo za izposojo tistim obiskovalcem, ki se želijo nekoliko bolj lahkotno popeljati po gozdnih stranpoteh, saj jim pri tem pomaga električni motor. Električna kolesa so na voljo za izposojo na osmih lokacijah: v TIC-u Kozolec na Trubarjevi domačiji, Gostilni pri Kapcu, Občini Sodražica, Rokodelskem centru Ribnica, Turističnem društvu Osilnica, Zavodu za kulturo in turizem Kostel in Hostlu Bearlog in na Klančarjevi domačiji.

Obiskovalci se lahko orientirajo sami po obstoječih kolesarskih poteh, ki jih ponujajo že obstoječe kolesarske karte in označene poti, ali pa si lahko izberejo poti iz novega digitalnega kolesarskega vodnika S kolesom Od nature do kulture. Zamišljen je tako, da obiskovalcem ponuja spoznavanje narave in kulture celotnega območja LAS. Namenjen je tudi povezovanju in promociji posameznih turističnih točk in ponudnikov, ki skupaj tvorijo privlačno, trajnostno naravnano destinacijo, kjer se lahko turisti zadržijo več dni.

Nekateri obiskovalci si želijo tudi spremstva vodnika, ki jih lahko vodi tudi po bolj skritih poteh ter jim pokaže tiste značilnosti kraja, ki jih še posebej zanimajo. V sklopu projekta smo organizirali izobraževanje za turno kolesarske vodnike, s katerim so lahko zainteresirani kolesarji pridobili uradno licenco in naziv turno-kolesarski vodnik pri Planinski zvezi Slovenije; tega izobraževanja se je udeležilo 11 kolesarjev.

Za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in uporabi električnih koles so po občinah, ki so vključene v projekt, potekale tudi delavnice za različne starostne skupine.

Več informacij o ponudnikih električnih koles, o najemu kolesarskega vodnika, opis povezovalne poti in gpx sledi kolesarskih tras najdete v digitalnem kolesarskem vodniku, ki je na voljo na spletnih straneh partnerjev projekta, na www.las-ppd.si in prek QR kode.

Tina Zajc Zver

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih