Trobla Velike Lašče | Napis

# 5: Pri Valentinovih 
Današnja Stritarjeva cesta je bila pred stoletjem vse prej kot mirna ulica.

Trobla Velike Lašče :  zgodbe iz laščSkoraj v vsaki izmed hiš je kakšen obrtnik imel svojo delavnico; stranke, ki so jih obiskovale, so pripomogle k nenehnemu vrvežu in živahnemu utripu ulice. Zaradi značilne postavitve hiš, ki so z oddaljenostjo od trga vedno bolj zasukane od ceste, je vsaka izmed njih imela tudi neoviran pogled na vrt pred Vatikanom ter bila tako še dodatno vključena v vsakodnevno dogajanje na trgu.  

Domačiji na Stritarjevi cesti 12 se še danes reče »pri Valentinovih«; hišno ime je dobila po starem očetu Valentinu. V hiši se je v letih dogajalo več dejavnosti. Sredi 19. stoletja je v njej stanoval zdravnik dr. Ludvik Zalokar, ki je imel svojo hišno lekarno. Njegov sin dr. Alojzij Zalokar (1887–1944), eden vodilnih slovenskih porodničarjev in ginekologov med obema vojnama, je bil ustanovitelj prve ženske bolnišnice na Slovenskem. Pred 2. svetovno vojno je bila v Valentinovi hiši prodajalna sira, ki so ga izdelovali v mali vaški sirarnici (današnje parkirišče pred Glasbeno šolo) in zorili v Dolšinatovi jami. Po zaprtju prodajalne je v njenih prostorih svojo obrt nekaj časa opravljal čevljar Planinc, ki se je nato preselil na današnjo lokacijo – Pod lipami 1. V hiši je deloval tudi krajevni odbor.  

Danes o pisani zgodovini in nekdanji podobi velikolaškega trga pričajo le še obledele slike in redki spomini starejših vaščanov. Današnja podoba ulice ni več takšna kot nekoč. Kaj so Lašče nekoč bile in pomenile ter kako so bili njegovi prebivalci na kraj navezani in ponosni, naključnim mimoidočim večinoma ni znano. Morda nam z obujanjem zgodovine vseeno uspe začutiti mogočnost nekdanjih Vélikih Lašč.  

 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih